Tips & Tricks

Hoe je een mooi affiche maakt staat in de Tips & Tricks beschreven. Het kan haast niet fout gaan als je van de onderstaande categorieën goed kennis neemt. Mocht je onverhoopt toch vastlopen bij het ontwerpen of heb je een specifieke vraag hebt, neem dan even contact op met onze klantenservice.

 

13

Resolutie

Houd bij het opmaken van het beeld een minimale resolutie aan van 300 DPI. Op deze manier komt de affiche het mooist uit de drukpers. DPI betekent Dots Per Inch en geeft aan uit hoeveel pixels het bestand is opgebouwd.

Waarom hebben mijn afbeeldingen en bestanden een erg lage resolutie?

  • Het bestand is niet goed verwerkt in een grafisch programma.
  • Uit het nieuwe bestand en het originele bestand zijn de afbeeldingen niet goed gekoppeld. Het laat enkel een voorbeeld zien. 
  • Het is niet raadzaam om een afbeelding van internet te kopiëren. Het heeft dan een te lage resolutie. De webresolutie is namelijk slechts 72 DPI.
  • Het is onverstandig om afbeeldingen op de computer te vergroten. Door dit te doen worden afbeeldingen vaak onscherp. De pixels worden dan uitgerekt. 
  • Het onjuist comprimeren heeft geen goede gevolgen voor het bestand . Vaak gebeurt dit bij Office-programma’s zoals Publisher en Word.

Goed om aan te denken bij de resolutie van afbeeldingen en bestanden die je wilt drukken op een affiche:

Gebruik bij het opmaken van je bestanden enkel afbeeldingen met de correcte resolutie van 300 DPI. Deze afbeeldingen moet je niet vergroten, natuurlijk mag je ze wel verkleinen. Hou je daarnaast aan de juiste druk- en PDF-instellingen. 

Hoe komt het dat mijn lettertypen onscherp zijn? 

Veelal zijn lettertypen opgebouwd uit pixels (gerasterde teksten). Als lettertypes onscherp zijn, komt dat omdat deze gerasterde teksten zijn vergroot in een opmaakprogramma. Het komt dan vaak wazig over, omdat de DPI van de tekst vaak te klein is.

  • Teksten die je typt worden door oudere programma’s vaak gerasterd. Als je deze teksten later vergroot, wordt het geheel onscherp.

Alles op een rijtje:

  • Voordat je begint met opmaken, moet de resolutie van het bestand minimaal 300 DPI zijn
  • Gebruik het liefst Adobe CS programma’s bij het opmaken van de bestanden
  • Gebruik de juiste druk- en PDF-instellingen

 

14

Kleur & Opmaak

De opbouw van zwart is altijd in CMYK kleuren, als je een affiche maakt. CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Deze kleuren worden opgebouwd in procenten van iedere kleur. De totale procentuele waarde voor een goede kleur zwart mag niet boven de 280% uitkomen. De kleur kan gaan smetten als het kleurpercentage hoger ligt dan 280%.

Mijn zwart heeft niet de goede instellingen: 

In Paint en Word (of andere Office-programma’s) wordt zwart altijd uit RGB-kleuren. Deze kleuren staan voor Red, Green en Blue. Als je het bestand exporteert naar PDF, mag je niet kiezen voor de instelling ‘converteren naar CMYK’. Het zwart gaat vaak smetten als de kleuren in het bestand een te hoge procentuele waarde heeft. Dit betekent dat er inktsporen of vlekken op de affiche te zien zijn. 

Waar hou je dus rekening mee bij het opbouwen van zwart:

  • De kleuropbouw in het bestand mogen nooit zwaarder zijn dan 280% (C%+M%+Y%+K%).
  • Converteer CMYK bestanden het liefst nooit, maar maximaal één keer, in verband met het veranderen van de kleuren. 
  • Gebruik bekende kleurprofielen. Bijvoorbeeld ISO-Coated.
  • Als je kleuren toch gaat converteren, kun je in Acrobat in het menu kiezen voor geavanceerd  >  ‘zwart behouden’

 

 

15

Snijmarge

Bij het ontwerpen van het affiche moet je altijd rekening houden met afloop en snijmarge. Delen van het affiche worden bij de afwerking namelijk weggesneden. Als er geen rekening is gehouden met de afloop, kunnen er witte randen ontstaan door het snijden. Houdt voor alle zekerheid daarom altijd een minimale afloop of snijmarge van 2 millimeter aan.

Mijn bestand heeft geen afloop of snijmarge:

  • De achtergrond is niet doorgetrokken tot in de snijmarge
  • Omdat het bestand fout is geëxporteerd, wordt de afloop niet opgeslagen
  • Het is niet mogelijk om afloop of snijtekens te plaatsen bij Office-programma’s

Denk aan het volgende bij het toepassen van afloop en snijmarge: 

  • De achtergrond moet in de snijmarge doorlopen
  • De bestanden moeten voorzien zijn van afloop en snijtekens
  • Office-programma’s bij het opmaken van affiches  is uit den boze
16

Papiersoort en afwerking

Affiches worden standaard op 115 grams affichepapier gedrukt.  Het grammage van het papier geeft aan hoe zwaar het papier is per m2. Dit papier is gemakkelijk met lijm te bevestigen op borden, afzettingen etc. Je kunt ook altijd voor een ander papiersoort kiezen. Affiches zijn te bestellen vanaf 80 grams neonpapier tot 250 grams dik papier. Wil je het affiche echt eruit laten knallen, kies dan voor een afwerking met UV-lak

 

17

Formaten

Een standaard formaat affiche is bijvoorbeeld A2 formaat. Natuurlijk zijn er nog talloze andere standaard formaten affiches. Naast de standaarden is het mogelijk om een aangepast formaat te kiezen, zoals bijvoorbeeld 100 x 100 cm. Deze keuze is geheel aan jou. 

Bij het opmaken moet je je houden aan de formaten van het eindformaat van het affiche plus de snijmarges rondom.